Månen lager krøll for Leonidene og Geminidene

Stjerneskudd i månelys

Meteorsvermen Leonidene har i 2013 maksimum søndag 17. november, samme dag som det er fullmåne, dessverre. Månen er oppe hele kvelden og natta og vil gjøre det umulig å se annet enn de mest lyssterke meteorer (stjerneskudd). Situasjonen for Geminidene, en av de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer (opptil 100 meteorer/time), er en smule bedre. Størst aktivitet ventes mellom fredag 13. og lørdag 14. desember, men også her ødelegger en lyssterk måne mye av moroa. Beste tips for meteortitting er før morgengry lørdag. Generelt sett er det flere meteorer å se om morgenen enn om kvelden, og denne lørdagen går Månen ned i 6-tida (05:41 i Oslo, 06:04 i Trondheim, 06:34 i Tromsø), hvilket gir ivrige morgenfugler et par timer med mørk himmel før det lysner av dag. Planeten Jupiter lyser for øvrig sterkt i Tvillingene (Gemini), som er det stjernebildet meteorene synes å stråle ut fra. I denne saken fra 2011 kan du lese mer om bakgrunnen for meteorsvermene, samt få tips om hvordan du best observerer og fotograferer dem.

Jan-Erik Ovaldsen

Utdannet astronom ved UiO. Bosatt i Oslo, opprinnelig fra Hamarøy i Nordland. Utgir den astronomiske håndboka «Himmelkalenderen». Kontaktinfo | Twitter

Kanskje du også vil like …