Skrivebordsbakgrunn desember 2011

Kalender desember 2011

Her på himmelkalenderen.com kan du laste ned spesiallagde månedskalendere med flotte astronomibilder. Kalenderne kan brukes som skrivebordsbakgrunn på datamaskinen din eller printes ut og henges på veggen. Denne månedens motiv er den storslåtte spiralgalaksen NGC 1300, som ligger drøyt 60 millioner lysår unna i stjernebildet Elven (foto: NASA, ESA og Hubble Heritage Team/STScI/AURA).

Bildet er hentet fra den store astronomiske bildeboka Himmelen sett fra Jorda.

Kalenderen er tilgjengelig i ulike oppløsninger i widescreen-format (16:9 og 16:10):

1920 x 1080 pix (16:9), 1366 x 768 pix (16:9)
1920 x 1200 pix (16:10), 1440 x 900 pix (16:10)

Tips: Hvordan endre bakgrunnsbilde på PC/Windows og Mac.
Hvis du skal printe, velg høyeste oppløsning (1920 x 1200 pix).

Design: Jan-Erik Ovaldsen / himmelkalenderen.com

Jan-Erik Ovaldsen

Utdannet astronom ved UiO. Bosatt i Oslo, opprinnelig fra Hamarøy i Nordland. Utgir den astronomiske håndboka «Himmelkalenderen». Kontaktinfo | Twitter

Kanskje du også vil like …

2 svar

  1. Knut G Johnson sier:

    Skulle gjerne hatt en opplysning om når månen passerer syd ved lengdegraden ca10 ved Oslo eller Son, det blir vel bare 10 grader eller 40min før sann tid Greenwitch eller 20min etter Bornholm som har noenlunde rett tid. Tromsø blir oppgitt for når månen passerer i syd. Det blir jo et helt regnestykke for å finne ut sånn noenlunde på minuttet månen passere her i syd. Hvorfor er ikke denne opplysningen med når datoen eller dette skjer rundt midnatt. Hilsen amatør i Son
    feil med tiden

  2. JEO sier:

    @Knut G Johnson
    Jeg skjønte verken kommentaren eller spørsmålet. Regner med dette ikke har noe med skrivebordsbakgrunnen å gjøre. Men hva gjelder det – boka Himmelkalenderen eller en av artiklene mine på nettsiden? Jeg har uansett ikke oppgitt noe sted tiden for når Månen passerer i sør sett fra Tromsø, slik du skriver. I kalendariet i boka er det oppgitt opp- og nedganstider for Sola, Månen og planetene, jf. forklaringen side 8.