Total måneformørkelse 10. desember 2011

Total måneformørkelse

Lørdag ettermiddag 10. desember 2011 passerer Månen inn i skyggen fra Jorda og vi får en total måneformørkelse. Nord i landet kan begivenheten observeres i sin helhet, i Sør- og Midt-Norge står Månen opp etter at formørkelsen har begynt. Neste totale måneformørkelse som kan oppleves fra norsk jord, kommer først i september 2015.

En måneformørkelse inntreffer når Sola, Jorda og Månen er på linje i verdensrommet og Månen ligger helt eller delvis i skyggen til Jorda. Hvis hele Månen befinner seg i helskyggen (også kalt umbraen), får vi en total måneformørkelse. I tilfellene der helskyggen bare dekker en del av Månen, er formørkelsen partiell (delvis). Hvis Månen bare passerer gjennom Jordas halvskygge (penumbra), får vi en såkalt penumbral formørkelse.

Tider og synlighet

Den partielle eller delvise fasen begynner kl 13:45 lørdag 10. desember, se tabellen og figuren under. Titter du opp på Månen, vil du se at den sakte «spises opp» av jordskyggen. Månen er helt inne i Jordas helskygge kl 15:06, og totaliteten varer drøyt 50 minutter. Deretter dukker mer og mer av den opplyste overflaten fram idet Månen glir ut av helskyggen. Man kan tydelig se at jordskyggen er buet – for øvrig et godt bevis på at Jorda er rund.

Merk at det ikke er lett å se med det blotte øye at Månen er mørkere enn ellers under den penumbrale fasen («halvskyggefasen») i innledningen og avslutningen.

Fase Tid
Penumbral fase starter 12:32
Partiell fase starter 13:45
Total fase starter 15:06
Total fase slutter 15:58
Partiell fase slutter 17:18
Penumbral fase slutter 18:32

Tidene er oppgitt i norsk normaltid (vintertid) og gjelder for hele landet – og verden for øvrig.

Sett fra Sør- og Midt-Norge står Månen opp i nordøst etter at formørkelsen har startet. Det er viktig med god sikt i denne retningen for å få med seg mest mulig av begivenheten. Denne dagen står Månen opp kl 15:07 i Oslo, 14:57 i Lillehammer, 15:35 i Kristiansand, 15:25 i Bergen, 14:26 i Trondheim, 13:09 i Mo i Rana, og 12:28 i Bodø.

De som bor rundt Lofoten og enda lenger nord, kan nyte hele formørkelsen hvis været spiller på lag. Der er nemlig Månen over horisonten hele døgnet, skjønt den vil stå lavt på nordøsthimmelen i starten. I nord blir det dessuten mørkt tidligere på dagen.

Måneformørkelsen 10. desember 2011

Den totale måneformørkelsen 10. desember 2011. Det er viktig med god horisont mot nordøst. Figur: S&T, redigert av Jan-Erik Ovaldsen

Som figuren ovenfor viser, vil Månen bare så vidt komme innenfor Jordas helskygge. Den sørlige delen av Månen vil derfor være merkbart lysere enn øvre del, som vil ligge lenger inn i helskyggen. Situasjonen vil minne om fotomontasjen helt øverst i denne saken.

Har du et lite teleskop eller en vanlig prismekikkert kan du ta Månen og kraterlandskapet nærmere i øyesyn under formørkelsen. Husk også at lav måne gir gode fotomuligheter, da en kan innlemme forgrunnsobjekter som bygninger, trær eller fjell i bildet.

Geometrien for en måneformørkelse

Geometrien for en måneformørkelse. Objektene og avstandene på figuren er ikke i skala. Figur: Wikipedia og Jan-Erik Ovaldsen

Rød og mørk

I Månens avstand spenner Jordas kjegleformede helskygge om lag tre månediametre, og en total måneformørkelse er derfor ikke et så sjeldent eller kortvarig fenomen som en total solformørkelse. Dessuten er måneformørkelser synlig fra hele Jordas nattside. De inntreffer alltid ved fullmåne.

Måneformørkelsen 21. februar 2008

Måneformørkelsen 21. februar 2008 sett fra Hellas. Foto: A. Ayiomamitis

Selv ved en total måneformørkelse vil ikke Månen bli helt kullsvart. Det svake og ofte rødlige lysskjæret skyldes at sollyset blir avbøyd og rødfarget ved å passere gjennom jordatmosfæren. Det er hovedsakelig mengden støv i atmosfæren, men også skyene langs jordranden, som avgjør hvilken farge Månen får under den totale fasen. Den kan være alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød.

Himmelbegivenheter i 2011 og 2012

Hittil i år har vi i Norge kunnet overvære to partielle solformørkelser, henholdsvis i januar og juni, og en total måneformørkelse midt i juni. Ettermiddagsformørkelsen nå i desember blir den fjerne formørkelsen i 2011.

Neste år blir ikke like actionfylt når det gjelder denne type begivenheter. Men 6. juni 2012 inntreffer en sjelden Venus-passasje. Dette er siste sjanse til å se Venus passere foran solskiven fram til år 2117!

For mer informasjon om aktuelle formørkelser (inkl. Venus-passasjen), se side 80–81 i boka Himmelkalenderen, eller denne oversikten.

Meteorsvermen Geminidene

Noen dager etter måneformørkelsen, nærmere bestemt natt til onsdag 14. og natt til torsdag 15. desember, ventes Geminidene. Geminidene anses vanligvis som den flotteste og sikreste av meteorsvermene, men i år lager Månen trøbbel, akkurat som den gjorde for Leonidene for noen uker siden. En om lag 85 % full måne like under svermens radiant i stjernebildet Tvillingene på sør/sørøsthimmelen, vil overstråle alle unntatt de sterkeste stjerneskuddene. Les mer på denne siden.

Se også

Oppdatert 10. desember: Bilder av formørkelsen fra Norge og andre steder i verden

Jan-Erik Ovaldsen

Utdannet astronom ved UiO. Bosatt i Oslo, opprinnelig fra Hamarøy i Nordland. Utgir den astronomiske håndboka «Himmelkalenderen». Kontaktinfo | Twitter

Kanskje du også vil like …