21. aug. 2017: Ørliten solformørkelse i Sørvest-Norge, total i USA

Solformørkelse 21. august 2017
Foto: NASA og M. Druckmüller (photoshoppet av J.-E. Ovaldsen)

Mandag 21. august 2017 passerer Månen inn mellom Jorda og Sola og skaper en spektakulær total solformørkelse i USA. I Norge vil det imidlertid dreie seg om en eksepsjonelt liten delvis formørkelse. Den inntreffer attpåtil idet Sola går ned i horisonten og er bare synlig fra Sør- og Vestlandet.

For oss her i Norge er denne solformørkelsen ikke mye å hoppe i taket over. Foruten å være usedvanlig liten, er det også andre forhold som gjør den vrien å observere. Jeg tar likevel med noen korte opplysninger som kan være til nytte for amatørastronomer og andre spesielt interesserte.

På den andre siden av Atlanteren er formørkelsen total. Jeg informerer om synligheten også i USA ettersom mange nordmenn ferierer der. Til sist greier jeg kort ut om bakgrunnen for solformørkelser og gir tips til hvordan du kan observere fenomenet uten å ødelegge synet.

Illustrasjon av den knøttlille solformørkelsen 21. august 2017 sett fra Stavanger. Månen vil dekke en liten bit nederst på Sola. Figur: himmelkalenderen.com

Sørvest-Norge: Minimal delvis formørkelse

Sett fra vår del av kloden vil Månen den 21. august bare så vidt gli inn foran Sola. Vi får med andre ord en delvis solformørkelse – en ekstremt liten sådan. Den inntreffer rundt kl 20:45 idet Sola går ned i horisonten, og den er i praksis bare synlig fra Sør- og Vestlandet. Tabellen inneholder tidspunkter for fire utvalgte byer.

Sted Delvis fase starter Formørkelsen størst Delvis fase slutter
Kristiansand 20:39:23 20:52:19
Stavanger 20:39:05 20:51:40 21:04:02
Bergen 20:39:01 20:49:30 20:59:49
Ålesund 20:40:04 20:46:00 20:51:50
Data hentet fra boka Himmelkalenderen

På det meste dekker Månen kun en ørliten flik nederst på solskiven – i Kristiansand 0,6 % av solskivens areal, i Stavanger 0,5 %, i Bergen 0,3 %, og i Ålesund 0,1 %. Se illustrasjonen over.

Krevende observasjoner

Under formørkelsen sørvest i Norge vil Sola stå mellom 0 og ca. 3 grader over horisonten, så det er nødvendig med helt fri sikt mot horisonten i vest. Gå gjerne opp på en ås eller et fjell om du kan. Høyst sannsynlig må man bruke kikkert eller teleskop (husk solfilter, se under!) for å få øye på den lille biten nederst på solskiven som Månen formørker.

Dessuten, på grunn av den turbulente jordatmosfæren blir bildet av Sola forstyrret og forvrengt når Sola står lavt på himmelen. Effekten vil trolig gjøre observasjonene enda mer utfordrende. Det blir spennende å se om noen klarer å observere og helst fotografere denne himmelbegivenheten fra norsk jord.

I USA blir oppgaven mye enklere og morsommere:

 

USA: Total formørkelse

Observert fra deler av USA vil Månen skygge for hele solskiven og framkalle et mystisk mørke i inntil to minutter og 42 sekunder midt under formørkelsen. Dette er den første totale solformørkelse i USA siden 1979 hvis vi ser bort fra 1991-formørkelsen, som var total på Hawaii, men ikke i noen andre amerikanske delstater.

Totalitetssonen, altså det tynne beltet (maks. 115 km bredt) på Jorda der den totale fasen kan observeres, vil strekke seg fra nordvestkysten av USA og skrått ned mot sørøstkysten. Den sveiper gjennom delstatene Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgia, Nord-Carolina og Sør-Carolina.

Områdene utenfor totalitetssonen vil se en stor og flott delvis solformørkelse. For eksempel: I Los Angeles dekker Månen på det meste 62 % av solskiven, i Las Vegas 72 %, i Atlanta 97 %, i Miami 78 % og i New York 72 %.

Solformørkelse 21. august 2017 i USA

Kart over USA med detaljert informasjon om den totale solformørkelsen 21. august 2017. Klikk for å åpne høyoppløst versjon. Figur: M. Zeiler, GreatAmericanEclipse.com

På kartet over kan du se eksakt hvor i USA man kan oppleve den totale solformørkelsen. Du finner også informasjon om tidspunktet for og varigheten av den totale fasen ulike steder i landet. Tidspunktene oppgis i både lokal tid (PDT, MDT, CDT eller EDT) og universaltid (UT).

Tidspunkter for utvalgte byer og tettsteder i totalitetssonen (klokkeslettene angis i lokal tid i USA i 24-timersformat):

Sted Delvis fase starter Total fase starter Total fase slutter Delvis fase slutter Tidssone†
Salem (OR) 09:05:26 10:17:20 10:19:15 11:37:50 PDT
Idaho Falls (ID) 10:15:11 11:33:01 11:34:49 12:58:03 MDT
Casper (WY) 10:22:19 11:42:40 11:45:05 13:09:25 MDT
Lincoln (NE) 11:37:15 13:02:36 13:03:50 14:29:45 CDT
Jefferson City (MO) 11:46:06 13:13:08 13:15:36 14:41:05 CDT
Carbondale (IL) 11:52:25 13:20:06 13:22:43 14:47:28 CDT
Paducah (KY) 11:54:03 13:22:17 13:24:37 14:49:32 CDT
Nashville (TN) 11:58:31 13:27:26 13:29:21 14:54:02 CDT
Clayton (GA) 13:06:58 14:35:48 14:38:22 16:01:26 EDT
Columbia (SC) 13:13:07 14:41:50 14:44:20 16:06:20 EDT
† PDT = Pacific Daylight Time, MDT = Mountain Daylight Time, CDT = Central Daylight Time, EDT = Eastern Daylight Time. Kilde (for tidspunktene): http://xjubier.free.fr

Du kan følge formørkelsen i USA direkte på denne NASA-siden.

Diamantringeffekten

Rett før totaliteten starter og rett etter at den slutter oppstår den såkalte diamantringeffekten, der en liten flik av Sola titter fram og skaper en himmelsk diamantring. Selve totaliteten gir dessuten en unik mulighet til å studere koronaen, Solas tynne og ekstremt varme ytre atmosfære.

Diamantringeffekten og Solas korona

Til venstre: Diamantringeffekten (foto: diamondringeffect.com). Til høyre: Koronaen kommer til syne den korte perioden Månen fullstendig skygger for solskiven (foto: L. Viatour, lucnix.be)

Vakker tilfeldighet

I motsetning til måneformørkelser kan totale solformørkelser bare sees fra et smalt belte på Jorda der Månens helskygge faller. De som befinner seg der halvskyggen treffer, vil observere en delvis solformørkelse.

Månen bruker omtrent 29,5 dager på en runde rundt planeten vår. Hver måned, rundt nymåne, vil den passere nær Sola på himmelen. Siden Månens bane heller 5 grader i forhold til Jordas bane rundt Sola, vil Månen som regel passere enten over eller under Sola. Bare når Månen befinner seg nær krysningspunktene for de to baneplanene, vil en solformørkelse finne sted.

Solformørkelse: geometri

De geometriske forhold ved en solformørkelse. De relative størrelser og avstander er ikke korrekte. Figur (redigert): wikipedia.org og himmelkalenderen.com

Sola er i runde tall 400 ganger større enn Månen, men den er også like mange ganger lenger vekk. Fra Jorda ser derfor begge objektene omtrent like store ut (ca. 1/2 grad). Månens utstrekning på himmelen er dermed akkurat stor nok til å dekke solskiven og dermed forårsake totale solformørkelser de gangene Jorda, Månen og Sola ligger på linje i verdensrommet.

Mange har kanskje blitt ledet til å tro at solformørkelser er svært sjeldne fenomener. Det kan riktignok gå hundrevis av år mellom totale solformørkelser et og samme sted, men på kloden sett under ett inntreffer det hvert år mellom to og fem solformørkelser av ulik art (delvis, total, ringformet, hybrid).

Hvordan observere Sola og solformørkelser?

Aldri se rett mot Sola uten å beskytte øynene! Bruk solformørkelsesbriller hvis du observerer med det blotte øye og et godkjent solfilter foran lysåpningen hvis du ser gjennom et teleskop eller en prismekikkert. Slike spesialbriller og -filtre reduserer ikke bare det intense synlige lyset fra Sola, de stopper dessuten all skadelig infrarød og ultrafiolett stråling. Kun under den korte totale fasen kan du se på Sola uten beskyttelse.

Kast gamle solformørkelsesbriller/-filtre som har synlige skader eller riper! Vanlige solbriller holder absolutt ikke – og nei, det hjelper ikke å putte flere par foran hverandre.

Trygge måter å observere Sola på

Sånn skal det gjøres: solformørkelsesbriller foran øynene, solfilter foran teleskopets lysåpning. Foto: solen.no (t.v.) og Jan-Erik Ovaldsen (t.h.)

Bruker du solfilter, så pass på at det dekker hele lysåpningen foran kikkerten/teleskopet og at det sitter godt fast (bruk gjerne teip for sikkerhets skyld). På astronomi.no kan du lese mer om trygge måter å observere Sola på, f.eks. ved projisering av Sola på et hvitt ark bak okularet.

For de som skal til USA og overvære den totale formørkelsen, kan det være verdt å merke seg at prisene på teleskoper og annet observasjonsutstyr er mye lavere der enn i Norge. Norske butikker har dessuten begrenset utvalg, spesielt når det gjelder tilleggsutstyr som solfiltre og solformørkelsesbriller.

Neste totale solformørkelse

Forrige totale solformørkelse i Norge var i 2015. Neste slike hendelse her til lands kommer ikke før i 2061. Den kan bare sees fra Svalbard, slik tilfellet også var med 2015-formørkelsen. Mer informasjon om totale solformørkelser i Norge og hyppigheten av dette himmelfenomenet finner du i denne artikkelen:

Ser vi på kloden under ett inntreffer neste totale solformørkelse 2. juli 2019. Den vil være observerbar fra Chile, Argentina og Sør-Stillehavet.

I boka Himmelkalenderen finner du full oversikt over formørkelser, meteorsvermer og andre små og store himmelbegivenheter som er synlige fra Norge gjennom året.

Se også

Jan-Erik Ovaldsen

Utdannet astronom ved UiO. Bosatt i Oslo, opprinnelig fra Hamarøy i Nordland. Utgir den astronomiske håndboka «Himmelkalenderen». Kontaktinfo | Twitter

Kanskje du også vil like …