Komet PanSTARRS synlig i mars

Komet PanSTARRS på vesthimmelen i mars 2013

Den ikke-periodiske kometen C/2011 L4 PanSTARRS vil kunne observeres fra Norge på vesthimmelen ca. 30–45 min etter solnedgang fra rundt 12. mars 2013. Påfølgende dager står den noe høyere, men lysstyrken avtar og den voksende månefasen vil gjøre himmelen lysere. PanSTARRS vil ikke bli noe spektakulært skue med det blotte øye. En komet, ofte beskrevet som en «skitten snøball», blir synlig når den nærmer seg Sola og vann og frosne gasser i kjernen fordamper. En vanlig prismekikkert passer fint til komettitting. To andre kometer vil dukke opp senere i år: C/2012 F6 Lemmon i april og C/2012 S1 ISON i november–desember. Les mer om PanSTARRS hos Sky & Telescope og Norsk Astronomisk Selskap. (Figur: NASA)

Jan-Erik Ovaldsen

Utdannet astronom ved UiO. Bosatt i Oslo, opprinnelig fra Hamarøy i Nordland. Utgir den astronomiske håndboka «Himmelkalenderen». Kontaktinfo | Twitter

Kanskje du også vil like …

1 svar

  1. 12. mars 2013

    […] Men vi trenger ikke vente til november for å se kometer på himmelen. I disse dager er det mulig å se kometen PanSTARRS i vest rett etter solnedgang hvis du har en vanlig prismekikkert. Ler mer om PanSTARRS i Himmelkalenderen. […]