Delvis solformørkelse 10. juni 2021

Delvis solformørkelse 2021 i Norge
Foto: NPS/C. Goldstein. Grafikk: himmelkalenderen.com

Midt på dagen torsdag 10. juni 2021 passerer Månen inn mellom Jorda og Sola og skaper en flott delvis solformørkelse i hele Norge. Månen dekker opptil 54 % av solskiven sett fra fastlandet og opptil 75 % sett fra Svalbard. Her er alt du trenger å vite om formørkelsen og hvordan du observerer den.

Solformørkelsen er ringformet i deler av Canada, Grønland og Russland, mens det i Norge vil dreie seg om en ganske stor delvis formørkelse. Himmelbegivenheten kan sees i hele landet så lenge været spiller på lag. Jo lenger nord du befinner deg, desto mer av solskiven blir «spist opp» av Månen. Dette er den største solformørkelse på norsk jord siden 20. mars 2015.

Det er verdt å nevne at solformørkelser kan observeres også gjennom tynne skyer. Men uansett om det er blå himmel eller lettskyet vær må du huske å beskytte øynene når du titter mot Sola! Mer om dette om litt.

Delvis solformørkelse 10. juni 2021 i Norge

Illustrasjonen viser hvordan solformørkelsen ved maksimal fase vil arte seg i Sør-, Midt- og Nord-Norge samt på Svalbard. Figur: himmelkalenderen.com

Tider og lokale forhold

Solformørkelsen inntreffer midt på dagen 10. juni mens Sola står høyt og behagelig til på himmelen. Den vil vare omkring to og en halv time. De eksakte tidene og ikke minst formørkelsesgraden varierer med hvor i Norge man observerer fra.

Tabellen under inneholder data for 20 steder spredt over det ganske land. Klokkeslettene oppgis i norsk sommertid og er avrundet til nærmeste hele minutt. Grad-kolonnen angir hvor stor del av solskivens areal som dekkes av Månen ved maksimal fase. Se også figuren over.

Sted Delvis fase starter Maksimal fase Delvis fase slutter Grad
Oslo 11:31 12:43 13:57 31 %
Skien 11:29 12:40 13:54 30 %
Kristiansand 11:26 12:37 13:51 28 %
Stavanger 11:23 12:35 13:49 31 %
Bergen 11:23 12:36 13:51 35 %
Geilo 11:27 12:40 13:55 34 %
Lillehammer 11:31 12:44 13:59 34 %
Otta 11:30 12:43 13:58 36 %
Ålesund 11:26 12:40 13:56 39 %
Trondheim 11:32 12:46 14:02 39 %
Namsos 11:34 12:48 14:04 41 %
Mo i Rana 11:38 12:52 14:08 45 %
Bodø 11:39 12:53 14:09 47 %
Harstad 11:41 12:56 14:11 50 %
Tromsø 11:44 12:59 14:14 51 %
Alta 11:48 13:03 14:17 51 %
Hammerfest 11:48 13:03 14:17 53 %
Kirkenes 11:54 13:09 14:22 50 %
Jan Mayen 11:25 12:38 13:53 64 %
Longyearbyen 11:46 12:59 14:11 71 %
Kilde: Himmelkalenderen 2021 og http://xjubier.free.fr

Nordvest på Svalbard er formørkelsesgraden ca. 75 %, i Longyearbyen 71 %. Sett fra den nordligste tuppen av Fastlands-Norge dekker Månen på det meste 54 % av solskiven. Tallet avtar jo lenger sør (og øst) i landet man kommer.

Man vil ikke oppleve at omgivelsene mørkner i særlig grad under denne delvise formørkelsen. Grunnen er at en betydelig del av Sola alltid vil være synlig bak Månen.

I Syden

Eventuelle covid-19-vaksinerte nordmenn som planlegger ferie i Sør-Europa, bør vite at formørkelsen blir svært lite interessant der. Den er ikke engang synlig fra f.eks. Hellas, Tyrkia og den sørlige halvdelen av Italia. Eksempler: I Venezia i Nord-Italia og i Nice i Sør-Frankrike er bare drøyt 2 % av Sola formørket på det meste. I Alicante på sørøstkysten av Spania dekker Månen mindre enn 1 % av solskiven, og på Gran Canaria er prosenttallet under 0,5.

Helt andre steder på Jorda kan himmeltittere glede seg til et spektakulært skue:

Ringformet solformørkelse

I Norge blir solformørkelsen 10. juni delvis. I visse andre områder får man oppleve en ringformet formørkelse à la denne i 2012. Foto: B. Inaglory/wikipedia.org

Ringformet solformørkelse

Månen vil gli inn rett foran Sola sett fra et belte – angitt i rødt på denne figuren – som går gjennom deler av Canada, nordvestlige Grønland og nordøstlige Russland (samt nordpolen). Man skulle tro folk i disse områdene ville få se en total solformørkelse, men det vil ikke skje.

Månens bane rundt Jorda er en smule avlang, så Månens avstand og dermed også dens tilsynelatende størrelse varierer. Ved denne formørkelsen befinner Månen seg ganske nær banepunktet som er lengst unna Jorda, slik at måneskiven blir litt for liten til å kunne dekke hele solskiven. Sola vil danne en tynn, lysende ring rundt Månen, se fotomontasjen over. Slike formørkelser kalles naturlig nok ringformede.

Bakgrunnen for solformørkelser

Månen bruker omtrent 29,5 dager på en runde rundt planeten vår. Hver måned, rundt nymåne, vil den passere nær Sola på himmelen. Fordi Månens bane heller 5 grader i forhold til Jordas bane rundt Sola, vil Månen som regel passere enten over eller under Sola. Bare når Månen befinner seg nær krysningspunktene for de to baneplanene, vil en solformørkelse finne sted.

Solformørkelse: geometri

De geometriske forhold ved en solformørkelse. De relative størrelser og avstander er ikke korrekte. Figur: wikipedia.org og himmelkalenderen.com

Sola er i runde tall 400 ganger større enn Månen, men den er også like mange ganger lenger vekk. Fra Jorda ser derfor begge objektene omtrent like store ut (ca. 1/2 grad). Månens utstrekning på himmelen er akkurat stor nok til å dekke solskiven og dermed forårsake totale formørkelser de gangene Jorda, Månen og Sola ligger perfekt på linje i verdensrommet.

En ekstra forutsetning er imidlertid at avstanden mellom Jorda og Månen ikke er på sitt største, for da blir måneskiven litt for liten til å kunne skygge for hele Sola. Det er altså dette som skjer 10. juni i år. Hadde avstanden vært mindre, ville Månen framstått større, og da kunne man observert en total solformørkelse fra en smal stripe på Jorda der Månens helskygge ville falt (se figuren over).

En solformørkelse er ikke et spesielt sjeldent fenomen. Det kan riktignok gå hundrevis eller tusenvis av år mellom totale solformørkelser et og samme sted, men på kloden sett under ett inntreffer det hvert år mellom to og fem solformørkelser av ulik art (delvis, total, ringformet, hybrid).

Trygge måter å observere Sola på

A: Projeksjonsmetoden (figur: T.E. Hillestad). B: Prismekikkert og teleskop påmontert hjemmesnekrede filtre laget av solfilterfolie (foto: Baader Planetarium). C: Solfilter av glass. D: Solformørkelsesbriller (foto: J.-E. Ovaldsen)

Slik observerer du Sola og solformørkelser

Aldri se rett mot Sola uten å beskytte øynene! Bruk solformørkelsesbriller hvis du observerer med det blotte øye, og et godkjent solfilter foran lysåpningen hvis du ser gjennom et teleskop eller en prismekikkert. Slike spesialbriller og -filtre reduserer ikke bare det intense synlige lyset fra Sola (med 99,999 %), de stopper i tillegg all skadelig infrarød og ultrafiolett stråling.

Har du en prismekikkert eller et lite linseteleskop (refraktor) kan du projisere bildet av Sola – uten solfilter foran lysåpningen – på et hvitt ark et stykke bak okularet, jf. punkt A på figuren over. Se på arket, ikke gjennom teleskopet!

Du kan selv lage solfilter til kikkert, teleskop og kameraobjektiv vha. en solfilterfolie til et par hundrelapper. Se punkt B på figuren. Vær forsiktig så du ikke riper eller skader den tynne folien. Ikke stram folien for mye, den skal være litt ruglete.

Enkelte teleskopforhandlere fører også mer forseggjorte solfiltre av glass i metallinnfatning i ulike størrelser, se punkt C.

Ser du på Sola uten kikkert/teleskop, bruker du et par billige, men godkjente solformørkelsesbriller, jf. punkt D.

NB: Kast gamle solformørkelsesbriller/-filtre som har synlige skader eller riper! Aldri la barn være uten voksent tilsyn når optiske instrumenter brukes til solobservasjoner! Uten solfilter foran på kikkerten/teleskopet risikerer man umiddelbar og permanent øyeskade eller blindhet.

Forhandlere

Utvalget av ovennevnte utstyr er begrenset her i Norge, men enkelte forhandlere har tatt inn briller og solfilterfolie i anledning denne formørkelsen:

I tillegg kan Japan Photo, Kikkertspesialisten og Teno Astro muligens ha et og annet solfilter til teleskop på lager. Utvalget er mye bedre og prisene lavere hos utenlandske nettbutikker som f.eks. Teleskop-Service, Astroshop.eu, Astronomics og OPT.

Arrangementer og direktesendinger

Hvis du ikke har utstyr for å observere Sola, kan du høre om noen i din lokale astronomiforening kan tilby en titt gjennom et teleskop.

Jeg vil fortløpende legge ut linker her til planlagte publikumsarrangementer i anledning denne formørkelsen (koronapandemien legger en kraftig demper på aktiviteten denne gang):

Begivenheten vil også kunne følges via direktesendinger på internett:

Delvis solformørkelse

Delvis solformørkelse i 2014 avbildet gjennom skyer. Foto: US Forest Service

Formørkelser i 2021

2021 byr på to solformørkelser: en ringformet 10. juni (omtalt ovenfor) og en total 4. desember. Sistnevnte er ikke synlig i Norge.

Det inntreffer i tillegg to måneformørkelser: en total 26. mai og en delvis 19. november. Førstnevnte er ikke synlig for oss i Norge, mens den i november blir halvveis observerbar (aller best sett fra Svalbard).

Neste solformørkelse i Norge kommer for øvrig 25. oktober neste år. Den blir delvis og dessuten størst nord i landet, akkurat som årets utgave.

Håndboka Himmelkalenderen gir deg full oversikt over sol- og måneformørkelser, planetenes bevegelser, meteorsvermer og andre små og store himmelbegivenheter som er synlige fra Norge gjennom året. I tillegg inneholder den en astronomisk ukekalender og en fyldig og rikt illustrert innføring i astronomi.

Din guide til universet!

Se også

Korte tekstutdrag og egne illustrasjoner kan brukes fritt mot kreditering og tilbakelink.

Jan-Erik Ovaldsen

Utdannet astronom ved UiO. Bosatt i Oslo, opprinnelig fra Hamarøy i Nordland. Utgir den astronomiske håndboka «Himmelkalenderen». Kontaktinfo | Twitter

Kanskje du også vil like …