Meteorsvermen Geminidene i 2010

Jan-Erik Ovaldsen

Utdannet astronom ved UiO. Bosatt i Oslo, opprinnelig fra Hamarøy i Nordland. Utgir den astronomiske håndboka «Himmelkalenderen 2019».

Kanskje du også vil like …

15 svar

 1. Anna sier:

  Bor på Vålerenga, noen som kan anbefale et forholdsvis åpent sted som blir mørkt nok å se disse i kveld? Ulsrudvannet? Nøklevann er nok for tett. Ekeberg er kanskej for lyst. Hvervenbukta??

 2. ceebee sier:

  Er dette noe en kan se fra andre land også? Som feks Sveits hvor jeg befinner meg.?

 3. Maiken sier:

  Hei!

  Kan man se dette fra -Nittedal`? evt noen som veit når`? har flygd ut og inn siden kl 17 i dag, å ikke sett noe enda, ser ut som skyer kommer også.. noe som veit noe? når d er mest?

 4. JEO sier:

  @Maiken:
  Svar på alle dine spørsmål, og mere til, står i saken 🙂

  @ceebee:
  Jepp, synlig fra Sveits og Europa generelt.

 5. Bjørn sier:

  Hei.
  Er det noen som kan fortelle hvilket klokkeslett tvillingene står omtrent rett sør. Synes det er forvirrende når jeg ser så mange lysende objekter på himmelen.

 6. JEO sier:

  @Bjørn:
  Stjernebildet Tvillingene står i sør litt etter midnatt. Husk at meteorer kan stryke over store deler av himmelen (selv om de kan spores tilbake til radianten i Tvillingene).

 7. JEO sier:

  Jeg var ute i 10-12 minutter nå i halv ett-tiden, fortsatt litt tidlig med tanke på maksimal aktivitet. Men selv mot en lysforurenset Oslo-himmel så jeg flere meteorer, deriblant tre lange og lyssterke! Nattugler og morgenfugler rundt om i landet kan glede seg 🙂

 8. Jørn sier:

  Var ute flere ganger seint i går kveld; siste gang 23.20 – tilsammen 30 minutter. Beholdning: 1 stjerneskudd! Synes disse meteorsvermene er en smule oppskrytt..

 9. JEO sier:

  @Jørn:
  Kjipt. Men du var kanskje litt tidlig ute. Aktiviteten var spådd å være størst etter midnatt og spesielt fram mot morgengry. Jeg var ute en kort stund rundt halv ett og fikk se flere flotte meteorer over Oslo. Se kommentar under.

 10. Daniel sier:

  Var ute fra ca 24.00 til 02.00 og så også flere store meteorer over Oslo. Det skjedde egentlig noe hele tiden med jevne mellomrom. Det var gøy.

 11. Martin sier:

  Det ble et skuffende syn i i Trondheim. Gikk ut i 22.30 tiden for å komme meg dit jeg ville, måtte gå. Kommer frem og ser med en gang to meteorer, men så kom skyene. Ble ute til 01.00 i håp om at skyene skulle lette, men de ble tjukkere og tjukkere og så begynte det å snå, så da var det på tide å pakke sammen kamera og gå hjemover. Godt å høre at andre har hatt en bedre opplevelse 🙂

 12. Kristiansand sier:

  Jeg satt i vinduet mitt i Kristiansand kl 04 i natt, og kikket på en liten glipe av himmelen mot øst. Jeg fikk se mange flotte meteorer, små og store på en glitrende stjerneklar himmel.
  Fantastisk!!

 1. 12. desember 2010

  […] This post was mentioned on Twitter by Pål Brekke and Anita Harper, Jan-Erik. Jan-Erik said: Meteorsvermen Geminidene på sitt beste natt til tirsdag 14. des.: http://j.mp/grLpyA […]

 2. 13. desember 2010

  […] mer bakgrunnsinformasjon, kan man titte innom nettsiden https://www.himmelkalenderen.com/2010/12/meteorsvermen-geminidene-2010/  Lykke […]

 3. 13. desember 2010

  […] mer i himmelkalenderen. Liknende poster:Ukens planet: Mars – en potensiell koloni?En smugtitt på JupiterUkens […]