Delvis solformørkelse 1.–2. juni 2011

Delvis solformørkelse

Seint onsdag kveld 1. juni glir Månen inn mellom Jorda og Sola og forårsaker en delvis solformørkelse. Siden begivenheten inntreffer rundt midnatt er det bare i Nord-Norge og på Svalbard den kan observeres her til lands. En lav, rød og vakker midnattssolformørkelse er i vente på steder med klarvær og god horisont mot nord.

I motsetning til måneformørkelser kan totale solformørkelser kun sees fra et smalt belte på Jorda, dvs. der Månens helskygge (også kalt umbra) faller. Solformørkelsen ved midnatt 1.–2. juni er delvis, eller partiell; det betyr at det bare er Månens halvskygge (penumbra) som treffer Jorda. Helskyggen bommer denne gangen.

4. januar i år var det den sørlige landsdelen som fikk overvære en delvis solformørkelse, og da er det egentlig rimelig at det nå er nordlendingenes tur.

Tider og synlighet

Animasjon av den delvise solformørkelsen 1.-2. juni 2011Animasjonen til høyre viser hvilke områder på Jorda som halvskyggen dekker og som dermed kan oppleve den delvise solformørkelsen. (Merk at tiden oppe til høyre viser universaltid, som er to timer bak norsk sommertid.)

På grunn av den meget lave Sola må du ha fri sikt mot horisonten i nordlig retning. Og selvsagt, jo lenger nord i landet du befinner deg, desto bedre. Det er bare områder nord for Trøndelag som kan nyte (deler av) denne himmelbegivenheten.

Solformørkelsen starter 1. juni mellom kl 22:36 og ca. 22:50. Tidspunktene varierer litt med hvor du observerer fra – se eksemplene i tabellen under. Ved maksimum, om lag en halvtime før midnatt, dekker Månen i underkant av 50 % av solskivens areal (knapt 60 % av soldiameteren). Begivenheten er over et lite stykke inn i 2. juni, som i år er Kristi Himmelfartsdag.

Fase Mo i Rana Tromsø Vardø
Partiell fase starter 22:49 22:43 22:36
Formørkelsen størst 23:38 23:33 23:26
Partiell fase slutter 00:23 00:16

At det hele skjer så lavt på himmelen er en utfordring, men opplevelsen og fotomulighetene kan bli desto bedre. Se bildet helt øverst i saken, og det dramatiske blinkskuddet til slutt. Gode tips til fotografering av solformørkelser får du her.

Delvis solformørkelse 1.–2. juni 2011 sett fra tre steder i Nord-Norge

Tre simuleringer av solformørkelsen, den øverste sett fra Tromsø ved maksimum, den midtre sett fra Bodø etter maksimum og like før Sola går ned, og den nederste sett fra Mo i Rana før maksimum. På grunn av den lave Sola må du ha meget god horisont mot nord (på figurene er havet horisonten). Ill.: Jan-Erik Ovaldsen

Vakker tilfeldighet

Månen bruker omtrent 29,5 dager på en runde rundt planeten vår. Hver måned, rundt nymåne, vil den passere nær Sola på himmelen. Siden Månens bane heller 5 grader i forhold til Jordas bane rundt Sola, vil Månen som regel passere enten over eller under Sola. Kun når Månen befinner seg nær krysningspunktene for de to baneplanene, vil en formørkelse finne sted.

Geometrien for en solformørkelse

Geometrien for en solformørkelse. Den 1.–2. juni 2011 er det bare halvskyggen som treffer Jorda, derfor får vi en delvis solformørkelse. Objektene og avstandene på figuren er ikke i skala. Kilde: Wikipedia

Sola er i runde tall 400 ganger større enn Månen, men den er også like mange ganger lenger vekk. Sett fra Jorda ser derfor begge objektene omtrent like store ut. Hadde det ikke vært for denne utrolige, kosmiske tilfeldigheten, ville vi aldri kunnet oppleve totale solformørkelser her på planeten. Denne gangen ligger ikke Sola, Månen og Jorda helt på linje, så formørkelsen blir bare delvis.

Mange har kanskje blitt ledet til å tro at solformørkelser er svært sjeldne fenomener. Det kan riktignok gå hundrevis av år mellom totale solformørkelser et og samme sted, men på kloden sett under ett inntreffer det mellom to og fem solformørkelser per år. 2011 byr på fire delvise solformørkelser (to synlige fra Norge), i tillegg til to totale måneformørkelser.

Delvis solformørkelse 26. januar 2009

Spektakulær, lav solformørkelse over Manila Bay på Filippinene 26. januar 2009. Foto © A. Lee, F. Naelga Jr. og Astron. League Philippines (Facebook: Astrocamp Observatory Services)

PS: Se aldri direkte mot Sola! Gode råd om hvordan du trygt observerer en solformørkelse, både med det blotte øye og teleskop, får du på denne siden.

Del gjerne dine opplevelser i kommentarfeltet under, og ta eventuelt med link til bilder du har tatt under formørkelsen.

Se også

Jan-Erik Ovaldsen

Utdannet astronom ved UiO. Bosatt i Oslo, opprinnelig fra Hamarøy i Nordland. Utgir den astronomiske håndboka «Himmelkalenderen». Kontaktinfo | Twitter

Kanskje du også vil like …

2 svar

  1. Dette blir noe helt spesiellt, oppdatering om observasjoner fra Tromsø kommer legges ut på http://nordlysfoto.blogspot.com/

  2. prima bilde.Jeg liker hva jeg ser.